Kotisivuja pidetään minkä tahansa yrityksen tärkeimpänä digitaalisen markkinoinnin keinona. Ne toimivat käyntikorttina ja yrityksen edustajana, ja ovat usein ensimmäinen kontakti tuotteiden ja palveluiden tarjoajan ja asiakkaan tai yhteistyökumppanin välillä.
Kuluttajille kotisivut tarjoavat tärkeää informaatiota yhtiön toiminnasta, ja niiden perustella voidaan tehdä päätös otetaanko yhteyttä tai käytetäänkö yrityksen palveluita vai ei. Kun yrityksen kotisivut ovat edustavat, ne antavat itsestään positiivisen ensivaikutelman. Laadukkaat kotisivut yritykselle tehostavat myyntiä ja asiakashankintaa, ja konvertoivat satunnaiset vierailijat arvokkaiksi liideiksi.
Ovatko kotisivut yritykselle pakollinen hankinta?
Lyhyt vastaus kotisivujen välttämättömyydestä on ei – omaa nettisivua ei ole pakko olla. Ilman kotisivuja toimivat yritykset ovat kuitenkin usein pieniä, yksinkertaisia ja toimivat aloilla, joilla verkkonäkyvyys ei ole olennainen osa toimintastrategiaa. Kun asiakaskuntaan kuuluu muutamia vakioasiakkaita eikä mahdollisuutta tai halua toiminnan laajentamiseen ole, riittävät pelkät verkostot tasaisen tulovirran ylläpitoon.
Asiakkaita ja näkyvyyttä voidaan myös hankkia kotisivujen sijaan sosiaalisen median kautta staattisten verkkosivujen sijaan. Esimerkiksi moni paikallinen kahvila-, ravintola- ja kauneudenhoitoalan yritys saa markkinoitua palveluitaan tehokkaasti Instagramissa, Facebookissa ja TikTokissa. Etenkin toiminnan alkuvaiheessa verkkosivujen rakennustoiminta voi tuntua toissijaiselta ja kalliilta kustannuserältä. Kotisivut perustetaan vasta, kun asiakasvirrat ovat vakiintuneet tai tarjontaa halutaan lisätä.
Yleisenä suosituksena on kuitenkin avata kotisivut heti toiminnan alkaessa. Sivujen ei tarvitse olla monimutkaiset, sillä lyhyt esittely yrityksen toiminnasta ja kehotus ottaa yhteyttä riittävät. Kotisivut auttavat yritystä myymään silloinkin, kun tuotteet ja palvelut ovat verkon ulkopuolella.
Parempi näkyvyys hakukoneissa
Tänä päivänä potentiaaliset asiakkaat etsivät informaatiota Googlen ja muiden hakukoneiden kautta aiheeseen liittyvillä avainsanoilla. Kun ”Putkimies Kotka” -haku vie siisteille kotisivuille, joilta löytyvät yhteystiedot tai jolle voi jättää tarjouspyynnön, on todennäköisyys kaupansyntymiseen tai tilauksen tekemiseen suurempi kuin tyhjä hakutulos. Selkeä suunnittelu ja hyvä tekninen toteutus tukevat sivuston löydettävyyttä ja pienentävät välitöntä poistumisprosenttia.
Googlen ja muiden hakukoneiden botit tarkistavat jokaisen verkkosivun ja luokittelevat ne sisällön perusteella eri kategorioihin. Tavoitteena on tarjota hakukoneen käyttäjille täsmällisiä vastauksia mahdollisimman lyhyessä ajassa, ja siten hakutulosten kärkeen päätyvät hakusanoja tai käsillä olevaa ongelmaan parhaiten vastaavat kotisivut.
Hyviä avainsanoja ovat:
- Yrityksen nimi ja paikkakunta
- Yrityksen toimiala ja sen tarjoamat tuotteet ja palvelut
- Millaisiin ongelmiin yritys tarjoaa ratkaisun
Jo 5–10 sanan lista auttaa alkuun, ja mitä yksilöllisempi ja osuvampi avainsana on, sitä korkeammalle se hakutuloksissa nousee. Yleisillä sanoilla kilpailu on kovaa ja tulosten saavuttaminen hankalampaa.
Kun valitut avainsanat lisätään yrityksen kotisivuille, ne auttavat hakukoneita sijoittamaan sivuston vastaamaan eri sanoilla tehtäviä hakuja. Hakukoneoptimointia täydennetään lisäämällä kotisivuille linkkejä muilta toimintaa tukevilta verkkosivuilta ja käyttämällä kotisivujen sisäisiä linkityksiä. Molemmat lisäävät kotisivujen painoarvoa hakukoneissa ja auttavat algoritmeja arvioimaan sivuston laatua.
Enemmän myyntiä verkosta
Kun kotisivut ovat saaneet yleisöä, on huomio suunnattava konversio-optimointiin. Tällä tarkoitetaan kauppiaan haluaman lopputuloksen saavuttamista, ja se voi tarkoittaa kaikkea yhteydenottopyynnön jättämisestä ja uutiskirjeen tilaamisesta aina tilauksen tekemiseen.
Konversio-optimointi tehdään erilaisten analyyttisten työkalujen avulla. Kotisivujen kuukausittaiset kävijämäärät kertovat sivuston suosiosta ja osoittavat nopeasti mahdolliset ongelmakohdat. Jos vierailijamäärät ovat korkeat, mutta yhteydenottoja ei kuulu, voi vika vaikkapa olla tuotteiden ja palveluiden hinnoittelussa tai epäselvässä esitystavassa.
Kuluttajat ja hakukoneet kiinnittävät huomiota myös kotisivujen ulkoasun suunnitteluun, latausnopeuteen, käyttäjäystävällisyyteen ja turvallisuuteen. SSL-sertifikaatti on selvä merkki luotettavuudesta ja responsiivinen mobiilioptimointi tavoittaa myös älylaitteiden omistajat. Hyvin toteutetut yrityksen verkkosivut ohjaavat käyttäjiä toimintakehotteiden avulla ja rakentavat luottamusta palveluntarjoajan ja potentiaalisen asiakkaan välillä.
Kotisivujen suunnittelu vaihe vaiheelta
- Määritä kotisivujen tavoite.
- Valitse käytettävä julkaisualusta.
- Käytä brändiä vahvistavaa verkkotunnusta.
- Tuota sivustolle tavoitettava tukevaa sisältöä.
- Päivitä, kehitä ja optimoi kotisivuja säännöllisesti.
Ilmaiset vai maksulliset kotisivut?
Kotisivut yritykselle voidaan tehdä itse säästösyistä tai siksi, että kaikki markkinointi halutaan pitää oman talon sisällä. Verkkosivujen tekeminen vie kuitenkin aikaa ja itse tehtyihin kotisivuihin voi jäädä niiden toimivuuteen vaikuttavia vikoja.
Monelle sopiva ratkaisu on yhdistää omaa osaamista ja valmista palvelupakettia. Esimerkiksi webhotelli ja muu tekninen osaaminen, kuten graafisen suunnittelijan palvelut, ostetaan yrityksen ulkopuolelta, ja tekstisisällöt tehdään itse. Jos kotisivuilla on vaikkapa varauskalenteri tai verkkokauppa, voivat maksulliset lisäosat tulla tarpeeseen.
Päätös kotisivujen tarpeesta, tekotavasta ja sisällöstä on kuitenkin aina itse yrityksen. Moni este on helposti voitettavissa ja verkkosivujen sisältö muokattavissa niin, että se tuo omistajalleen ylpeyden tunteen lisäksi reilusti asiakkaita ja näkyvyyttä.