Pitkä kotisivujen latausaika? Katso 5 vinkkiä latausajan lyhentämiseen

Share on facebook
Share on google
Share on twitter
Share on linkedin

Artikkelin sisältö

Kotisivujen latausaika vaikuttaa hyvin merkittävästi siihen kuinka paljon sivustollanne on kävijöitä ja kuinka paljon saat yhteydenottoja tai tilauksia kotisivujenne kautta. Tässä kirjoituksessa käyn läpi mistä pitkä kotisivujen latausaika johtuu ja kerron viisi vinkkiä, joilla lyhennät kotisivujen latausaikaa itse.

Mistä pitkä kotisivujen latausaika johtuu?

Mietitkö mistä pitkä kotisivujen latausaika johtuu? Pitkä kotisivujen latausaika on tuskastuttavaa sivuston käyttäjälle, mutta ennen kaikkea sinulle yrittäjänä joka haluat saada kotisivujesi kautta maksavia asiakkaita.

Kotisivujen latausaika lyhyesti ja yksinkertaistettuna määräytyy sen perusteella kuinka nopeasti sivuston käyttäjän käyttämä laite saa ladattua sivuston selattavaan muotoon. Kotisivut muodostuvat tiedostoista, jotka ladataan kun käyttäjä siirtyy verkkosivuille ja selain muodostaa näistä tiedostoista kokonaisuuden, eli verkkosivuston. Kaikki tälläkin sivulla olevat elementit, kuten tämä teksti, alussa oleva kuva, logomme ja kaikki mitä näet ovat tiedostoja, jotka latautuivat palvelimeltamme kun saavuit tälle sivulle.

Yleisin syy kotisivujen pitkään latausaikaan on se, että ladattavat tiedostot ovat niin suuria kooltaan, että niiden latauksessa kestää pitkään.

Kuinka lyhentää kotisivujen latausaikaa?

Koska luet tätä kirjoitusta haluat varmasti tietää kuinka lyhentää kotisivujen latausaikaa. Kotisivujen latausajan lyhentämiseen ei ole olemassa yhtä, kaikille sivustoille toimivaa ratkaisua vaan kun kotisivujen suorituskykyä optimoidaan täytyy ensin selvittää mistä kotisivujen pitkä latausaika todellisuudessa johtuu.

Tilaa maksuton analyysi yrityksenne kotisivuista niin kerromme kannattaako kotisivujenne latausaikaa lyhentää ja mitä toimenpiteitä teidän kannattaa tehdä, jotta saatte kotisivujenne kautta enemmän maksavia asiakkaita.

Tee ilmainen sivustoanalyysi

Saat kattavan yhteenvedon sivustonne tilanteesta ulkoasun, suorituskyvyn ja hakukonenäkyvyyden suhteen sekä suosituksen tehtävistä toimenpiteistä, joita voitte tehdä saadaksenne maksimaalisen hyödyn irti yrityksenne kotisivuista.

Kotisivujen kuvien optimointi

Usein suurimpia tiedostoja kotisivuilla ovat sivuston kuvat. Kotisivujen kuvien optimointi onkin usein helpoin ja nopein tapa lyhentää kotisivujen latausaikaa.

Käytännössä kotisivujen kuvien optimointi tarkoittaa kuvien muuntamista nopeammin latautuvaan tiedostomuotoon, kuten JPG tai JPEG -tiedostoksi. Samoin kuvien kokoa voi usein pienentää hyvinkin paljon ennen kuin se alkaa näkyä laadussa. Yksinkertaisesti mitä pienempi kuva on, sitä nopeammin se latautuu.

Kotisivujen tekstien pakkaus

Sivustolla, jolla on paljon tekstiä on kotisivujen tekstien pakkaus erittäin suositeltavaa. Tämä kannattaa toki tehdä vaikka tekstiä ei paljoa olisikaan, mutta mitä enemmän tekstiä on, sitä enemmän pakkaus lyhentää kotisivujen latausaikaa.

Esimerkiksi WordPress -sivustolle on saatavilla useita lisäosia, joiden avulla kotisivujen tekstien pakkaus onnistuu käytännössä vain kytkemällä tämä päälle sivuston hallinnasta. Useat lisäosat mahdollistavat myös useita muita tässäkin kirjoituksessa mainituista sivuston optimointiin liittyvistä toiminnoista.

Mikäli et ole varma kuinka tekstien pakkaus kannattaa toteuttaa jätä meille yhteydenottopyyntö sivuston lopussa olevalla lomakkeella.

CSS- ja Javascript-tiedostojen pakkaus ja optimointi

Samoin kuin tekstitiedostojen kohdalla on myös CSS- ja Javascript-tiedostojen pakkaus erittäin tehokas tapa lyhentää kotisivujen latausaikaa. Erityisesti WordPress sivuston kohdalla CSS-tiedostojen kohdalla käy myös helposti niin, että sivuston CSS tulee useista eri lähteistä, kuten teeman omasta CSS-tiedostosta, sivustolle itse kirjoitetusta CSS-koodista ja mahdollisesti vielä ulkoasumuokkaimen kautta lisätyistä CSS -riveistä. Yksinkertaistamalla CSS-koodin hallinnan teet sivuston ylläpidosta helpompaa ja samalla nopeutat sivuston latausaikaa.

Hyödynnä välimuistia

Kun hyödynnät välimuistia tallentaa selain sivuston tiedostoja laitteen muistiin, joka seuraavalla kerralla tekee sivuston latautumisesta huomattavasti nopeampaa, koska näitä tiedostoja ei tarvitse ladata uudelleen palvelimelta, joka kestää kauemmin kuin laitteen omasta muistista lataus.

Aktivoi tiedostojen “Lazy load” käytäntö

Tiedostojen “lazy load” tarkoittaa käytännössä, että tiedostot ladataan vasta kun niitä tarvitaan. Esimerkiksi kuvia ei ladata ennen kuin käyttäjä siirtyy sivulla osaan, jossa kuva sijaitsee. Näin ollen käyttäjän ei tarvitse odottaa, että koko sivu tiedostoineen latautuu vaan riittää, että sivun aloitusnäkymän tiedostot latautuvat.

Testaa kotisivujen latausaika

Haluatko tietoa kotisivujenne suorituskyvystä? Tilaa ilmainen sivustoanalyysi tai jätä meille yhteydenottopyyntö niin kerromme kuinka sivujanne voidaan kehittää siten, että saatte sivujenne kautta nykyistä enemmän maksavia asiakkaita.

Kasimir Kuusela
Kasimir Kuusela
Olen tuloskeskeisen markkinoinnin ja verkkomyynnin ammattilainen laajalla osaamisella Ensisijainen kiinnostuksen kohteeni on uniikkien WordPress ja WooCommerce kotisivu- ja verkkokaupparatkaisujen suunnittelu ja kehitys.

Täytä lomake niin olen sinuun yhteydessä